Voorbeeld-sessie

We beginnen een sessie zittend op de stoel. Ik wil graag van je weten hoe het nu met je gaat. En ook wat je je herinnert van de vorige sessie. Tijdens het praten vraag ik je misschien af en toe om dieper door te ademen.

Terwijl je zo zit te vertellen, let ik goed op je lijf: hoe je handen bewegen, wat er met je hoofd en je schouders gebeurt, met je adem, of je je voeten beweegt. Of jij geeft bijvoorbeeld aan dat je buikpijn krijgt als je over een nare gebeurtenis vertelt. Meestal zal ik je vragen het gevoel dat je hebt nog wat te versterken door er extra naar toe te ademen en je aandacht er volledig op te richten. Of ik nodig je uit om de beweging die spontaan uit je lichaam komt te versterken. 

Als de bewegingen en emoties klein en subtiel zijn, dan werken we verder op de stoel. Als we wat meer ruimte nodig hebben, dan werken we staand in de ruimte, zittend op de grond, of liggend op het matras. 

Soms is het nodig de gronding en de doorstroming van het lijf wat te versterken. Of specifiek van bepaalde delen van het lijf. Daar heb ik oefeningen voor, die heel gericht kunnen worden ingezet voor de voeten, het bekken, de nek, enzovoort. 

Ook werk ik regelmatig met kleine 'opstellingen'. We maken dan gebruik van kussens, stoelen en matrassen om andere personen in de therapiekamer een plek te geven. Deze opstellingen kunnen goed zichtbaar maken hoe jij je verhoudt tot anderen en wat je daarbij voelt. 

Bij een ademsessie lig je op het matras. Ik zit naast je en nodig je uit om dieper te ademen dan je gewoon bent. Als je al wat langer in therapie bent, kun je via ademwerk in contact komen met diepere emoties en ze tot uiting brengen. Vaak een hele opluchting! De erogene zones zijn altijd uitgesloten in het contact tussen cliënt en therapeut.